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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  27/10/2017
Data da última atualização:  16/11/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PIERRY, R. B.; GUARINO, E. de S. G.; JARENKOW, J. A.
Afiliação:  Roberta Barbosa Pierry, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS); ERNESTINO DE SOUZA GOMES GUARINO, CPAF-Acre; João André Jarenkow, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS).
Título:  Can reproductive traits contribute to the success of ecological restoration?
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONFERENCE RESTORATION, 7.; CONGRESO IBEROAMERICANO Y DEL CARIBE DE RESTAURACIÓN ECOLÓGICA, 5.; CONFERÊNCIA BRASILEIRA DE RESTAURAÇÃO ECOLÓGICA. Linking science and practice for a better world: book of abstracts. Foz do Iguassu. Londrina: SER: SOBRE: SIACRE, 2017.
Páginas:  p. 389-390.
ISBN:  978-85-94244-01-7
Idioma:  Inglês
Notas:  Organizador: Giselda Durigan.
Conteúdo:  Direct sowing has been proposed as an alternative to planting seedlings because of its low cost. However, there are still few works with direct seeding that aim to select species that best respond to the technique. Therefore, we carried out a direct sowing study with native tree species of the Semideciduous Seasonal Forest in Southern Brazil (Serra do Sudeste, State of Rio Grande do Sul).
Palavras-Chave:  Bosques caducifolios; Floresta sazonal semidecidual; Germinación de las semillas; Plantas de semilleros; Restauración ecológica; Rio Grande do Sul; Serra do Sudeste (RS); Siembra directa.
Thesagro:  Essência florestal; Floresta nativa; Germinação; Muda; Plantio direto; Poder germinativo; Reflorestamento.
Thesaurus Nal:  Deciduous forests; Direct seeding; Ecological restoration; Seed germination; Seedlings.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165716/1/26393.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC26393 - 1UPCRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  28/09/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  FREITAS, J. A. M.; MENDONÇA, G. M. N.; SANTOS, L. B.; ALONSO, J. D.; MENDES, J. F.; BARUD, H. S.; AZEREDO, H. M. C. de.
Afiliação:  HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA.
Título:  Bacterial cellulose/tomato puree edible films as moisture barrier structures in multicomponent foods.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, e2336, 2022.
Páginas:  11 p.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods11152336
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Edible films have been studied mainly as primary packaging materials, but they may be used as barrier layers between food components, e.g., by reducing the moisture migration between components with contrasting water activities. Since edible films are part of the food itself, components adding sensory appeal (e.g., fruit purees) are usually desirable. The objective of this study was to develop a film to be applied as a moisture barrier between nachos and guacamole. Ten film formulations were prepared according to a simplex centroid design with three components—a polysaccharide matrix (consisting of a 5:1 mixture of bacterial cellulose—BC—and carboxymethyl cellulose), tomato puree (for sensory appeal), and palm olein (to reduce hydrophilicity)—and produced by bench casting. The film with the highest palm olein content (20%) presented the lowest water vapor permeability, and its formulation was used to produce a film by continuous casting. The film was applied as a layer between nachos and guacamole, and presented to 80 panelists. The film-containing snack was preferred and considered as crispier when compared to the snack without the film, suggesting that the film was effective in reducing the moisture migration from the moist guacamole to the crispy nachos.
Palavras-Chave:  Multicomponent foods.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146914/1/P-Bacterial-Cellulose-Tomato-Puree-Edible-Films-as-Moisture.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18053 - 1UPCAP - DDPROCI.22/912022/98
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